MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja. Saya tidak lagi akan menjawab pertanyaan melalui email. Sebarang soalan boleh dibuat melalui panggilan/sms : 0127844524 atau Whatsapp Sahaja : 0127799705. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, May 28, 2014

RASBERRY ICE CREAM HOME MADE

ASSALAMUALAIKUM...

SERONOKLAH pulak bereksperimen dengan pelbagai perisa ais krim ni. Berasaskan satu resepi yang mudah, pelbagai jenis ais krim dapat dihasilkan. Sebenarnya sejak dulu lagi di rumah Sk ni memang sentiasa kena menyimpan stok ais krim. Dua beranak ni memang hantu ais krim. Sk? Bolehlahhh.. kadang suka, kadang tak pandang pun. Sebab tu Sk memang perasan begitu ketaranya kenaikan harga ais krim yang selalu kami beli. Ais krim biasa jer pun, dulu boleh dapat sekotak (1.5L) tu RM6 sekarang lagi seposen jer dah RM10. Tu belum lagi ais krim yang ada nama dan macam-macam perisa tu.

Rasberry Ice Cream ini selain menggunakan tiga bahan asas seperti yang SK kongsi sebelum ini iaitu susu sejat, susu pekat dan ovalette tentulah rasberry menjadi bahan pentingnya kalau tak, tak jadiklah namanya Rasberry Ice Cream.. hehehe. Ini pun kakak sepupu SK jugaklah yang bagi idea. Jangan harapkan idea SK, asyik kering kontang jer, hahaha. Sk juga tambahkan sedikit esen vanilla bagi menimbulkan rasa vanilla dan rasberry.. taklah rasa susu semata. Ingat ya, ais krim ini perlu dibiar doplohpat jam (seharian) dalam peti ais (beku) bukan semalaman. Kali ini SK tambah lagi masa beku untuk diputar semula, Sk dapati makin lama masa yang kita tambah, lebih lama ais krim kita bertahan di luar. Jom!!!

RASBERRY ICE CREAM

Bahan :

1 1/2 tin susu sejat F&N** (pink)
1/3 tin susu pekat F&N **

1 sudu makan ovalette**
1 sk esen vanilla**
1 peket Jelly Kristal Nona Perisa Rasberry
3 sb air panas mendidih

Cara :

1. Putar semua bahan bertanda ** sehingga gebu dan naik dua kali ganda.
2. Simpan beku dalam peti ais selama satu hingga dua jam. (Masuk jer dengan mangkuk tu dalam peti ais, tak perlu tukar mangkuk)
3. Keluarkan dari peti ais. Putar semula sehingga gebu.
4. Masukkan ke dalam bekas untuk dibekukan.
5. Bancuh jelly kristal dengan 3 sb air panas. Kacau rata-rata.
6. Tuang bancuhan jelly di tengah-tengah bekas aiskrim.
7. Kacau kasar secara membulat.
8. Bekukan seharian (24 jam)

p/s SK ada kesilapan teknik masa masukkan bancuhan jelly tu jadi tak berapa nak jadi corak rasberry tu.. takpe.. lain kali boleh buat lagi, hihihi.

p/s Bagi anda yang kurang suka manis, boleh letak susu pekat separuh dulu dan kacau, rasa dulu bancuhan ais krim anda..



 

2 comments:

  1. Kak, lainkali saya gi JB, saya nak ketuk pintu minta aiskrim tau. Perghh...nampak sedap okehhh.

    ReplyDelete
  2. saya ada tgk di channel AFC, ' magic' buat aiskrim terpantas, tak sampai 1 minit...
    mereka gunakan dry ice! hahahaha

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?